Конфликтът снаха – свекърва

Конфликтът снаха – свекърва
Палитрата на противоречивите семейни взаимоотношения, водещи до напрежение и криза в семейството, е широка и разнообразна. За несполучливия брак един от елементите е традиционният конфликт снаха – свекърва. Навсякъде по света е установена представата за властолюбивата и свадлива свекърва. У нас старите хора казват “Лошата свекърва има очи и отзад.” и “Свекървата злобее, че снахата се весели”. В Сърбия може да чуете: “Колкото бели врани - толкова добри свекърви”.

Образът на “злата свекърва“ не е избледнял в миналото. Тя е винаги компетентна и “най-добре знае”. Обича да командва и да се налага.
Според немски психолози центърът на този сблъсък е мъжът. Един от моментите, когато настъпва кризата, е когато жената изрази желанието си да получи по-голяма свобода за изява в обществения живот, в професията, както и равенство в изпълненията на домакинските задължения. Мъжът от своя страна не желае да отстъпва “лидерската си позиция” и да се откаже от битовите удобства. Настъпва криза и неизбежно се намесва майката, която открито застава на страната на сина си. От малък тя е задоволявала неговите капризи и той не може да приеме домакинските задължения за нещо напълно естествено.

До този момент майката е тази, която се е грижела за любимия мъж и е правела години наред жертви, за да може той да получи добро възпитание, да е винаги изгладен и сресан. Сега нещата се обръщат надолу с главата. Много мъже подклаждат подсъзнателно конфликта свекърва-снаха, за да може двете жени да полагат по-големи усилия да запазят благоволението му.
Никоя жена не иска да се превръща в слугиня, макар това да се е случвало векове наред. За да запази модерния си брак, съвременната жена ще трябва да направи някои компромиси.
Макар да усеща слабостите в характера на партньора си и продължаващата му зависимост от “родителските грижи”, съпругата е тази, която трябва да проявява уважение и толерантност към мъжа и свекървата си. Тези ежедневни сблъсъци ще отшумят с времето, ако покажете на своята свекърва, че се справяте не по-зле от нея в семейните ангажименти.

Спазвайте някои правила и не след дълго може да обърнете нещата в своя полза.

Винаги се съгласявайте с нейните наставления. Никога не противоречете, независимо какво е вашето мнение.

Когато очаквате да дойде на гости, положете всички усилия вечерта да премине блестящо. Постарайте се за всичко - от това вечерята да е топла и вкусна до приятните и неангажиращи разговори. Ще дойде момент, когато ще се справите по-добре от нея и тя ще го забележи.

В нейно присъствие обръщайте внимание на нещата, с които може да изпъкнете и не скъпете комплименти, когато става дума за нея.

Сигурно не желаете да я виждате в кухнята си, затова не и позволявайте “да взима нещата в свои ръце”. Винаги споменавайте нещата, които сте направили по неин съвет, но не й позволявайте да ви “помага” в домакинството.

Колкото и да ви е вгорчила живота, уважавайте я затова, че е майка на мъжа на живота ви. Не се отнасяйте с нея по начин, по който не искате да се отнасят с вас. Един прекрасен ден и вас могат да ви нарекат свекърва.

Източник: http://www.az-jenata.com/

{START_COUNTER}