Предбрачният договор: рецепта за развод?

Планирането на сватбата може да бъде толкова романтично – с избора на роклята, сватбените чаши, брачните халки и... предбрачния договор?.
Предбрачният договор е писмено споразумение между двама души, които се канят да встъпят в брак, уточняващ как активите, които притежават (като имоти и пари) ще бъдат разделени помежду им в случай на раздяла. Със статистика, показваща, че близо половината от браковете завършват с развод, дали подписването на подобен документ е необходима предпазна мярка, за да се защити финансово бъдещето или е сигурен начин да се унищожи романтиката и да се стигне до развод?
Крайностите на звездите
Някои хора вярват, че подписването на предбрачен договор е покана за развод. Други смятат, че е начин да защитят себе си и собствеността си. Трети – като Холивудските звезди – го превръщат в театър, договаряйки абсурдни условия. От ограничаване броя на посещенията на свекървата до фиксиране на сумата, харчена за голф, звездите като че ли се опитват да контролират всеки аспект от съвместния брачен живот. Сред стандартните условия, като например клаузите за изневяра, ето някои от последните Холивудски споразумения:
- Времето за гледане на футболни мачове;
- Броя на седмичните сексуални контакти;
- 10 000 долара глоба за съпруга, ако е бил груб с родителите на съпругата;
- Съпругата заплаща 100 000 долара от собствените си пари, ако теглото й надхвърли 60 кг.
Разбираемо или откачено?
Въпреки че вие сигурно се смеете и смятате, че изискванията на звездите са дивашки и това може да се случи само в Холивуд, всъщност те ни предлагат един добър урок. Като разгледате сериозно условията по-горе, става видно, че звездите просто искат съпрузите да уважават родителите им, да се поддържат в добро здраве и форма и да имат нормален сексуален живот като двойка. А кой не би искал неговият привлекателен и мил годеник да остане такъв, “докато смъртта ви раздели”? Много бракове на практика се провалят, защото партньорите губят интерес един към друг и престават да правят секс. Ако предбрачният договор повелява двамата да бъдете интимни определен брой пъти седмично, то поне ще поддържате активен сексуален живот като двойка.
Но..., същевременно, може да бъде вредно да използвате нормативен документ, за да насилвате партньора си да върши определени неща. Когато правите секс, например, как ще сте сигурни, че партньорът ви ви обича, а не го прави просто заради договора? Не е ли по-добре, ако той се държи мило и щедро, да е защото наистина го иска, а не защото някакъв официален документ го изисква?
Предбрачните договори не могат да контролират всичко
Може да имате предбрачен договор, който е дълъг от земята до луната и забранява всичко – от закъсняване с приятели на чашка до разхвърляне на чорапи по пода. Може да планирате кой какъв дял ще вземе от парите и кой ще получи родителските права и при какви условия, ако се разделите. Но... няма клауза, която да ви гарантира, че съпругът ви ще ви обича вечно, защото това е просто нещо, което не може да се контролира. Дори и да подпишете предбрачен договор, той може да ви “разлюби” и да подаде молба за развод. Истината е, че тези договори са ограничени в силата си, защото те не могат да контролират това, което е наистина най-важното в един брак: дали този, за когото се омъжвате ще ви обича и ще се грижи за вас до последния дъх.
Но..., същевременно, дали някой ще остане до вас до края на живота си е нещо, за което вие трябва сте наясно преди брака. Ако не сте сигурна как вашият избраник ще се отнася с вас след сватбата, може би не трябва да бързате с брака. Освен това, някои хора смятат, че подписването на предбрачен договор е планиране на развод. Истинските романтици вярват, че ако наистина обичате и вярвате на любимия си, нямате нужда от такъв документ. Ако помолите партньора си да подпише договор, може да го накарате да си мисли, че не сте сериозна относно брака ви.
И все пак – безопасно ли е да оставите бъдещото си материално състояние незащитено?
Ако нямате предбрачен договор и имате с (вече) бившия си партньор разногласия за подялбата на имуществото, ще трябва да решите тези неща в съда, където съдията ще постанови параметрите на подялбата. Това може да бъде особено пагубно в случаите, когато партньорът има друга връзка или втори брак. Вашите активи може да попаднат при погрешни хора, като например децата на партньора ви от друга връзка, вместо при вашите деца или при мързелива съпруга, която по цял ден пазарува, докато вие сте изкарала парите си, заробена в работа.
Ако не искате финансовото ви положение да бъде определено от трета страна, може би би било мъдро да подпишете предбрачно споразумение. И не мислете, че е необходимо да имате много пари, за да оправдавате постъпката си. Предбрачният договор може да има смисъл, ако вие: имате собствен бизнес, ако финансовото ви състояние е по-добро от това на съпруга ви, ако има вероятност доходите ви да нараснат в близко бъдеще. Дори и никое от изброените обстоятелства да не е валидно за вас, кой може да каже какво ще се случи в бъдеще? Може да наследите имот от някой роднина, да напишете бестселър или да спечелите от тотото. Трябва да сте наясно, че ако наистина се стигне до развод един ден, със сигурност няма да сте в настроение да спорите за всеки лев.
Да подпиша или да не подпиша?
След като сте обсъдили разгледаните по-горе въпроси, само от вас и вашия партньор зависи дали ще подпишете предбрачен договор. Знайте, че тук не става въпрос за погрешно или вярно решение - става въпрос за това, какво вие двамата искате като двойка и какво е уместно именно за вашата връзка. Каквото и да решите, бъдете сигурни, че сте преценили внимателно възможностите. Повече от всичко, всички ние искаме щастливи бракове – дори и с предбрачен договор, който никога няма да види изпълнение.

Източник: ТЯ - Издание за жената

ЗАБЕЛЕЖКА: Към настоящия момент всички отношения между съпрузите се уреждат по правилата на действащия Семеен кодекс. Той не предвижда възможност за сключване на предбрачни, брачни или каквито и да е други споразумения, които могат да важат при прекратяване на брак, включително и при развод. Понастоящем върви за съгласуване проект за нов Семеен кодекс, който ще предвиди такава възможност.

{START_COUNTER}